3 min artikel

Hulp krijgen als u een object als bezoeker hebt gekocht

Laat de verkoper weten als uw object niet, beschadigd of defect is aangekomen of als u het wilt retourneren. De verkoper kan u dan verder helpen. Als u met de verkoper niet tot een oplossing kunt komen, staan wij altijd klaar om u te helpen.

Als u geen eBay-account hebt of op het moment van de aankoop niet op uw account was ingelogd, bent u mogelijk nog steeds beschermd door de Geld-terug-garantie van eBay. Als het gekochte object niet is aangekomen, defect of beschadigd is of niet overeenkomt met de beschrijving van de verkoper, kunt u uw geld terugkrijgen wanneer het object onder de Geld-terug-garantie van eBay valt.

Als u van gedachten bent veranderd en het object niet langer wilt houden, kunt u de verkoper vragen of u het kunt terugsturen. De meeste verkopers zijn u graag van dienst.

Het bevestigingsbericht met uw bestelling als bezoeker

Wanneer u als bezoeker een object koopt op eBay, sturen we u een e-mail met een bevestiging met daarin al uw bestelgegevens. De onderwerpregel begint met 'Bestelling bevestigd'. Als uw bestelling niet is aangekomen of als u deze moet retourneren voor een terugbetaling, moet u dit bevestigingsbericht voor bezoekers gebruiken.

Selecteer de onderstaande knop als u het bevestigingsbericht voor bezoekers niet kunt vinden. We sturen u dan een link naar uw bestelgegevens.

De bestelgegevens voor bezoekers zoeken

Uw object is niet aangekomen

Als uw object niet is aangekomen, controleer dan of u wordt beschermd door de Geld-terug-garantie van eBay. Zo ja, dan kunt u de verkoper om een terugbetaling of een vervangend object vragen (als de koper over een vervangend object beschikt).

Controleer wanneer uw object moet aankomen

U moet als eerste in het bevestigingsbericht voor uw bestelling de geschatte leveringsdatum van uw object controleren. U kunt in het bevestigingsbericht ook Bestelgegevens bekijken selecteren om te bekijken welke expediteur wordt gebruikt, welke trackinggegevens de verkoper heeft verstrekt en waar uw object zich momenteel bevindt. Als de geschatte leveringsdatum nog niet is verstreken, is uw bestelling waarschijnlijk nog onderweg.

Uw leveringsadres bevestigen

Het is een goed idee om te controleren of het leveringsadres dat u hebt gebruikt bij betaling juist is. U vindt het adres waarnaar uw bestelling wordt verzonden in het bevestigingsbericht voor uw bestelling en op de pagina Bestellingsgegevens.

Als uw leveringsadres niet klopt, selecteer dan Contact opnemen met de verkoper op de pagina Bestellingsgegevens en vraag de verkoper de bestelling te annuleren. De verkoper kan het object vervolgens opnieuw aanbieden en u kunt het met het juiste adres kopen.

Tip
Als de geschatte leveringsdatum is verstreken en het leveringsadres juist is, kunt u het best bij uw buren navragen of zij het pakket voor u hebben aangenomen als u niet thuis was toen het pakket werd geleverd.

Laat de verkoper weten dat uw object niet is aangekomen

Laat het de verkoper weten als de geschatte leveringstijd voor uw object is verstreken, het leveringsadres juist is en u het object nog steeds niet hebt ontvangen. Dat doet u als volgt:

  1. Open het bevestigingsbericht voor uw bestelling. De onderwerpregel begint met 'Bestelling bevestigd'.
  2. Selecteer in de hoofdtekst van de e-mail Bestelgegevens bekijken.
  3. Selecteer Contact opnemen met de verkoper.
  4. Selecteer Ik heb het object nog niet ontvangen.
  5. Kies Nee, ik wil contact opnemen met de verkoper.
  6. Vul de gegevens in en selecteer Verzenden.

Zodra u de aanvraag hebt geopend, ontvangt u een bevestigingsbericht en heeft de verkoper drie werkdagen om te reageren.

Wat gebeurt er daarna?

Als uw object nog steeds niet is aangekomen, moet de verkoper de trackinggegevens en/of het bewijs van levering verstrekken, of u een terugbetaling of vervangend object aanbieden.

  • Als de verkoper akkoord is gegaan met het verzenden van een vervangend object, stuurt hij of zij u meer informatie over de verzending.
  • Als de verkoper een terugbetaling verstrekt, moet deze binnen twee werkdagen zijn verwerkt. Uw terugbetaling wordt naar uw oorspronkelijke betalingsmethode overgemaakt en het bedrag is gewoonlijk binnen 3-5 werkdagen beschikbaar. Als uw terugbetaling wordt overgemaakt naar een creditcard, kan het, afhankelijk van de creditcardmaatschappij, tot 30 dagen duren voordat de terugbetaling op uw afschrift wordt weergegeven.

Als uit de trackinggegevens blijkt dat het object op uw postcode is afgeleverd nadat u het verzoek wegens een niet-ontvangen object hebt geopend, sturen we u en de verkoper een e-mail. Uw verzoek wordt vervolgens automatisch binnen 24 uur gesloten. U kunt eBay echter gedurende die periode vragen in te grijpen als u het object nog steeds niet hebt ontvangen.

U moet het object retourneren

Als u een object wilt retourneren omdat u een probleem hebt of omdat u van gedachten bent veranderd, start u uw verzoek voor retourzending door de verkoper op de hoogte te stellen. Als het object defect of beschadigd is of niet overeenkomt met de beschrijving, wordt u gedekt door de Geld-terug-garantie van eBay en moet de verkoper uw retourzending accepteren.

Als u een object niet langer wilt houden, kunt u in het retourbeleid van de verkoper zien of de verkoper retourzendingen accepteert, wat de termijn hiervoor is en wat eventuele andere voorwaarden zijn. Het retourbeleid zoeken:

  1. Ga naar het bevestigingsbericht voor uw bestelling. De onderwerpregel begint met 'Bestelling bevestigd'.
  2. Selecteer in de hoofdtekst van de e-mail Bestelgegevens bekijken.
  3. Selecteer de beschrijving van uw object om naar de aanbieding te gaan.
  4. Ga naar Retourzendingen om het retourbeleid van de verkoper te bekijken.

U kunt de verkoper nog steeds vragen of u het object kunt retourneren, zelfs als in het beleid staat dat de verkoper dat niet accepteert. Dit betekent echter niet dat u 'ja' als antwoord krijgt.

Laat de verkoper weten dat u een probleem hebt ondervonden

Start als volgt een retourzending voor een object dat u als bezoeker hebt gekocht:

  1. Open het bevestigingsbericht voor uw bestelling die u na het plaatsen van uw bestelling hebt ontvangen, en selecteer Bestelgegevens bekijken.
  2. Selecteer Object retourneren.
  3. Selecteer uw reden voor de retourzending en selecteer Volgende.
  4. U kunt een bericht aan de verkoper toevoegen en maximaal tien foto's uploaden waaruit de objectstaat blijkt.
  5. Selecteer Retourzending bevestigen.

Wat gebeurt er daarna?

Zodra u de aanvraag hebt geopend, heeft de verkoper drie werkdagen om te reageren. Hoe de verkoper reageert, is afhankelijk van de reden voor uw retourzending.

U hebt het verkeerde object ontvangen of het object is defect of beschadigd aangekomen

De verkoper kan als volgt reageren:

  • De verkoper accepteert uw aanvraag voor retourzending en biedt u een volledige terugbetaling aan - U retourneert het object en de verkoper verstrekt u een volledige terugbetaling, inclusief de oorspronkelijke verzendkosten. De verkoper betaalt ook de kosten van uw retourzending.
  • De verkoper biedt u een volledige terugbetaling aan en laat u het object houden - Dit gebeurt meestal bij objecten met een lage prijs, waarbij de retourzending meer kost dan het object.
  • De verkoper biedt u een gedeeltelijke terugbetaling aan en laat u het object houden - Dit is mogelijk een goed compromis wanneer u niet volledig tevreden bent met uw aankoop, bijvoorbeeld als het object met een krasje is aangekomen, maar u het graag wilt houden.
  • De verkoper stuurt u een bericht - De verkoper vraagt u mogelijk om meer informatie over uw aanvraag voor retourzending.

Wanneer de verkoper reageert, sturen we u een e-mail met meer informatie over de volgende stappen. 

 
U bent over een object van gedachten veranderd

De verkoper kan als volgt reageren:

  • De verkoper accepteert uw aanvraag voor retourzending en biedt u een volledige terugbetaling aan - U retourneert het object en de verkoper verstrekt u een volledige terugbetaling, inclusief de oorspronkelijke verzendkosten. In deze gevallen is de koper doorgaans verantwoordelijk voor de kosten van de retourzending. Controleer echter het retourbeleid van de verkoper in de aanbieding om te zien of de verkoper deze zal dekken.
  • De verkoper biedt u een volledige terugbetaling aan en laat u het object houden - Dit gebeurt meestal bij objecten met een lage prijs, waarbij de retourzending meer kost dan het object.
  • De verkoper kan u een gedeeltelijke terugbetaling bieden en u het object laten houden - Dit kan een goed compromis zijn wanneer de verkoper geen retourzendingen accepteert, maar u tegemoet wil komen, bijvoorbeeld als u per ongeluk het verkeerde object hebt besteld.
  • De verkoper weigert uw verzoek voor retourzending - Als u van gedachten bent veranderd, kunnen verkopers uw verzoek voor retourzending alleen weigeren als in de aanbieding duidelijk is vermeld dat ze geen retourzendingen accepteren. Of als u de deadline hebt gemist om een verzoek voor retourzending in te dienen.
  • De verkoper stuurt u een bericht - De verkoper vraagt u mogelijk om meer informatie over uw aanvraag voor retourzending.

Wanneer de verkoper reageert, sturen we u een e-mail met meer informatie over de volgende stappen.

 

Tip
U kunt op elk moment de status van uw aanvraag controleren door in het bevestigingsbericht voor uw bestelling naar Bestelgegevens bekijken te gaan en vervolgens Oplossingen te selecteren.

Uw object terugsturen

Wanneer u het object kunt terugsturen, kan de verkoper u het object laten houden (normaal gesproken als het object niet veel kost of als de verkoper u een gedeeltelijke terugbetaling stuurt) of u moet het object eerst terugsturen voordat de verkoper een terugbetaling verstrekt.

Als u het object moet terugsturen naar de verkoper, ontvangt u een e-mail in uw berichten met als onderwerp 'Stuur het object terug'. U hebt tien dagen om dit te doen. In deze e-mail vindt u de benodigde stappen om het object terug te sturen en informatie over wie verantwoordelijk is voor de kosten van de retourzending. Wie de verzendkosten moet betalen, hangt af van de reden van uw retourzending en het retourbeleid van de verkoper.

Als u trackinggegevens toevoegt aan uw retourzendingen, beschermt u uzelf tegen vertragingen of problemen tijdens het terugbetalingsproces. Als u het eBay-label voor retourzending gebruikt, worden de trackinggegevens automatisch geüpload. Als u uw eigen label voor retourzending gebruikt, moet u handmatig trackinggegevens aan de retourzending toevoegen

Meer weten over kosten van retourzendingen?

Wanneer u het object terugstuurt, moet u het zorgvuldig verpakken en niet vergeten dat u het object in dezelfde staat terugstuurt als waarin u het hebt ontvangen. Dit betekent dat u het object op geen enkele manier mag gebruiken of aanpassen en u moet alle extra objecten of documenten bij het object meesturen, zoals:

  • De volledige originele verpakking, zoals dozen, tassen, labels en UPC's
  • Accessoires, zoals kabels en afstandsbedieningen
  • Certificaten, handleidingen, garantiebewijzen en kortingskaarten
  • Gratis cadeaus of bonusobjecten
  • Alle objecten in een bundel

Uw geld terugkrijgen

Zodra het object bij de verkoper is afgeleverd, moet uw terugbetaling binnen twee werkdagen worden verwerkt.

Uw terugbetaling wordt naar uw oorspronkelijke betalingsmethode overgemaakt en het bedrag is gewoonlijk binnen 3-5 werkdagen beschikbaar. Als uw terugbetaling wordt overgemaakt naar een creditcard, kan het, afhankelijk van de creditcardmaatschappij, tot 30 dagen duren voordat de terugbetaling op uw afschrift wordt weergegeven.

Hulp krijgen van eBay

In de meest gevallen lost de verkoper uw problemen met een aankoop op. Als de verkoper uw probleem echter niet binnen drie werkdagen oplost, staan we altijd klaar om bij te springen en te helpen. Nadat de drie werkdagen zijn verstreken, kunt u ons vragen om in te grijpen binnen 21 werkdagen nadat u het verzoek hebt geopend. Voordat u ons kunt vragen om in te grijpen, moet u eerst een eBay-account aanmaken.

Als u zich voor een account wilt registreren, selecteert u in het bevestigingsbericht voor uw bestelling Bestelgegevens bekijken en selecteert u op de pagina Bestelgegevens Registreren.

Nadat u zich voor een account hebt geregistreerd, kunt u ons vragen om in te grijpen en te helpen.

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als ik het object heb teruggestuurd, maar de verkoper het niet heeft ontvangen?

Wanneer u een object retourneert, moet u altijd trackinggegevens gebruiken. Als u dat niet hebt gedaan en van mening bent dat de koper het object inmiddels heeft ontvangen, kunt u ons vragen in te grijpen en te helpen.

 
Kan ik meer dan één object van mijn bestelling retourneren?

Afhankelijk van de aanbieding kunt u één of meer objecten retourneren. U hebt de volgende opties:

  • Partijen, sets en gebundelde objecten - U moet het volledige aantal van de bestelling retourneren. Als u bijvoorbeeld een set schilderkwasten hebt gekocht, kunt u er niet slechts één retourneren.
  • Aanbiedingen met meerdere objecten - U kunt elk aantal van de door u gekochte objecten retourneren. U hebt bijvoorbeeld vijf T-shirts geselecteerd bij Betalen. U kunt enkele of alle objecten retourneren, maar u hebt slechts één kans om dat te doen. Als u ervoor kiest twee T-shirts te retourneren, kunt u niet naderhand nog eens drie T-shirts retourneren.
  • Meerdere aanbiedingen van dezelfde verkoper - U kunt elk object retourneren. U hebt bijvoorbeeld drie boeken gekocht die de verkoper apart heeft aangeboden, maar u hebt alle boeken bij Betalen tegelijkertijd betaald. U kunt elk boek apart retourneren.
 

Als het ontvangen object niet overeenkomt met de beschrijving in de aanbieding of als het een defect of beschadigd object is, kunt u het zelfs retourneren als in het retourbeleid van de verkoper staat dat u objecten niet kunt terugsturene

Was dit artikel nuttig?

Verwante hulponderwerpen